Orice femei îşi doreşte să poarte articole vestimentare confecţionate din cele mai bune materiale. Pe lângă o croială aparte este extrem de important ca material să fie de cea mai bună calitate. Mătasea, satinul şi catifeaua sunt printre cele mai iubite de către femei. Întotdeauna ele se vor simţi extrem de încrezătoare, atunci când se îmbracă în astfel de ţesături.
În articolul de astăzi ne-am gândit să vă povestim despre legendele care se vehiculează despre istoria mătăsii, a satinului şi a catifelei, şi cum au devenit ele, în timp, atât de cunoscute şi dorite.
Mătasea şi povestea ceştii de ceai
Să începem cu mătasea, care are o poveste extrem de interesantă, ea s-a născut într-o ceaşcă de ceai. Da chiar aşa, poate părea ciudat, însă după spusele lui Confucius, în anul 2640 Î.Hr., a existat o prinţesă pe nume Leizu. Legenda spune că, aceasta a devenit zeiţa mătăsii în mitologia chineză, iar secretul realizării ţesăturii a fost păstrat timp de 3.000 de ani de către China. La vârsta de 14 ani, Prinţesa Leizu a scăpat din greşeală în ceaşca sa de ceai un cocon de mătase şi, pentru a-l scoate de acolo, a început să desfacă firul, iar mai apoi s-a gândit să-l ţese. Aceasta este doar una dintre legendele care se spun depre descoperirea mătăsii.
Este foarte interesant cum, această artă a creşterii viermilor de mătase a fost rezervată în acele timpuri exclusiv femeilor. Cu timpul, mătasea a început să ajungă şi în celelalte colţuri ale lumii, însă China este cea care a descoperit-o. Ţesătura de mătase i-a fascinat pe o mulţime de oamenii cu rang înalt, dar şi pe oamenii de rând şi continuă şi astăzi să fie unul dintre cele mai preţioase şi dorite materiale.
O atingere de catifea şi povestea ei
La fel ca mătasea, catifeaua, un alt material preţios, din care se confecţionează nişte haine superbe, are o poveste interesantă. Timp de secole, procesul de fabricaţie a catifelei a fost un secret, iar la bază avea mătase. Atunci când spui catifea, gândul se duce spre eleganţă şi senzualitate. Nu se cunoaşte cine a fabricat primul metru de catifea, totuşi istoricii sunt de părere că ar fi vorba despre un oraş aflat pe Drumul Mătăsii. Interesant este faptul că, acest material preţios a fost folosit şi ca suport pentru picturi, în special catifeaua de culoare neagră.
În perioada Evului Mediu, Orientul Mijlociu era cel care exporta catifea, care era folosită pentru confecţionarea draperiilor, capitonarea scaunelor sau pentru realizarea diverselor articole vestimentare, care erau destinate artistrocaţiei bogate a lumii. În anii 1500 a ajuns şi în Europa, unde a devenit rapid un simbol al nobilităţii. Şi astăzi, catifeau rămâne un material de lux şi extrem de iubit de foarte multe femei. Acestea aleg să îmbrace o rochie de catifea, pentru ca le pune în evidenţă toate atuurile fizice şi pentru că le dau un aer de opulenţă.
Satinul, o altă ţesătură cu istorie îndelungată
După mătase si catifea, satinul este un alt material apreciat de către doamne, el provenind din China. Această ţesătură a fost inventată în secolul al XII-lea, iar numele său provine de la portul chinezesc Zaytun. În aceea perioadă, satinul era realizat din fire de mătase naturală, cee ce făcea ca doar cei bogaţi să şi-l permită. Femeile alegeau să îmbrace halate şi rochii realizate din satin, pentru că le conferea o lejeritate purtându-le şi, în acelaşi timp, se simţeau atrăgătoare. În secolul XX, firele de mătase au fost înlocuite cu bumbacul, ceea ce a făcut ca satinul să fie accesibil pentru mai mulţi oameni.
Pentru noi, aceste materiale sunt o sursă inepuizabilă de creaţie. De aceea, le alegem cu fiecare ocazie, pentru realizarea articolelor noastre vestimentare. Adorăm să folosim satinul si mătasea în Atelierul Iasenti, atunci când croim halatelor noastre, atât pentru Halatele Bride, cât şi pentru Halatele Simple.